Sprawdź co serwują na stołach mieszkańcy regionu! Podpowiadamy co przygotować na czas świąt, aby domownicy oraz goście byli zadowoleni.
Z okazji nadchodzących świąt wielkanocnych, nasza redakcja postanowiła zapytać mieszkańców z regionu o dania, które pojawiają się na ich świątecznych stołach. Dziś dzielimy się z naszymi czytelnikami udzielonymi odpowiedziami.
Mieszkańcy Sokołowa stawiają na tradycję, a także na oryginalność. Na stole nie może zabraknąć oczywiście jajek, które są symbolem odrodzenia. Pomysły na faszerowana jajka mogą zaskoczyć! Jak się okazuje jajka można podawać z buraczkami, z rukolą, zasmażane w serowej panierce, a także zapiekane w boczku.
Podczas świąt podawane są również pieczenie na ciepło i zimno, jak np. szynka w ziołach, rolada z piersią z kurczaka, marynowany boczek, aromatyczna karkówka. Rdzenna ludność ceni sobie również różne odmiany kiełbas, wieprzowinę, sałatkę jarzynową, pierogi z kapustą i grzybami. Nie brakuje babek, tradycyjnych mazurków i ciast.